Kajszifajták

Ceglédi Piroska

A Ceglédi óriás és egy Magyar kajszi klón keresztezéséből Nyujto Ferenc által előállított hibrid. A Magyar kajszi előtt kb.5 nappal érik. Gyümölcse közepes nagyságú (42-50g), alig molyhos, fényes narancssárga héjú, gyakran kiterjedt sötétpiros fedőszín borítja. Csak teljes érésben alakul ki igazán jó kajszizamata, ekkorra azonban már puha, erősen lédús, rosszul szállítható. Gyümölcse jól kötődik a fához.

Gönci magyar kajszi

Gönci magyar kajszi

A Kárpát medencében kialakult ismeretlen eredetű fajtakör tagja. Ezen fajtakört termesztjük Magyarországon a legnagyobb arányban. Július közepén érik. Gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas. Közepes (45 g) méretű gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított. Héja narancssárga, a napos oldalon kissé piros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, igen finom. Közepes méretű koronája van. Korán termőre fordul, jó termőképességű. A téli és a tavaszi lehűlésekre érzékeny, a sarka vírusfertőzésre és ágrákosodásra közepesen fogékony. A Gönczi magyar klón az alapfajtától gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű.

Magyar kajszi C235

Magyar kajszi C235

Virágai öntermékenyülők, más fajtákat is jól termékenyítenek. Középnagy méretű, kúpos gömb alakú, narancssárga foltosan pirossal bemosott színű;, bőtermő;, július második felében szedhető. A téli és a tavaszi fagyokra érzékeny. Friss fogyasztásra, befőtt és pálinka készítésére is alkalmas.

Pannónia

Pannónia

4-7 nappal a 'Magyar kajszi'-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes. Kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják. Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas.

Mandulakajszi

Mandulakajszi

Érési ideje: általában a Magyar kajszi után 5-8 nappal érik. Gyümölcs jellemzői: gyümölcse nagy-igen nagy, 55-60 g tömegű, a mandulára emlékeztetően megnyúlt. Varrata középmély vagy mély. Héja narancssárga, enyhén pirosan mosott. Húsa narancssárga, kemény állományú, ízletes. Magja édes. Fa jellemzői: fája középerős vagy erős növekedésű, ritka ágrendszere felfelé törő, a magasban széthajló.

Bergeron

Bergeron

12 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a 'Magyar kajszi' -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

EGYÉB KAJSZIFAJTÁK (ezeket nem termesztjük)

  • Nagyon korai érésű fajták
    • Bukurija
    • Szamarkandszkij Rannyij
    • Harmat
    • Korai Zamatos
    • Korai Piros
  • Középkorai érésű fajták
    • Ceglédi Piroska
    • Harcot
    • Ceglédi Óriás
    • Ceglédi bíborkajszi
    • Ligeti óriás
    • Rakovszky
    • Szkopszka Krupna
    • Roxana
    • Ceglédi Arany
    • Ceglédi Kedves
  • Kései fajták
    • Budapest
    • Comandor
    • Borsi féle kései rózsa
    • Rózsakajszi C.1406
© 2007-2024 barackok.hu / barackos.huBejelentkezés