AZ ŐSZIBARACK ÉS A NEKTARIN
(Prunus persica)

Kevesen tudják, hogy finom ízén kívül a baracknak számos jótékony hatása van. Egyrészt magas a vitamintartalma, másrész pedig kiváló kozmetikum- és nem utolsó sorban rendkívüli finomság.

Napos, meleg fekvésben, tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban.
Minden évben rendszeres metszést igényel. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével.
Megkülönböztetünk magvaváló és magvatartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.

Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője.
Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása üdítő.
A lédússágának és a kedvező cukor - sav arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.

Az őszibarack fajtákat gyümölcstulajdonságaik alapján három csoportba sorolják: 1. hagyományos friss fogyasztású molyhos, 2. ipari rugalmas húsú, 3. nektarin fedőszőr nélküli.
Mindhárom csoportban találhatók sárga és fehérhúsú, maghozkötött és magvaváló fajták.
Ezek a gyümölcstípusok évezredek óta ismertek, de arányuk a termesztésben állandóan változik.

Vitamintartalom

Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium - és kalcium, illetve a boron tartalma. A borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niazin ( B3-vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.
A nektarin nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és A-vitamint. Ezen kívül még tartalmaz szelént, boront és még számos egyéb ásványi anyag is megtalálható benne. Azoknál a betegségeknél, ahol a vér tisztítására, a gyulladás megszüntetésére van szükség, kiválóan alkalmazható. Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium,magnézium ,kén , szilícium) köszönhetően. Így például az öregkori reszketésben. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, így a nektarin is segíti az emésztést A-vitamin , káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket, vizelethajtó.